Δραστηριότητες

Η φύση στην ορεινή Αρκαδία σας επιφυλάσσει μοναδικές εμπειρίες. Για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ προτείνουμε, σκι στο χιονοδρομικό κέντρο «Μαίναλο», για τους πιο τολμηρούς rafting στο Λούσιο και επίσης πεζοπορία στα μονοπάτια μέσα στο φαράγγι του Λούσιου.

Ακόμη, κατά την παραμονή σας στη Δημητσάνα, προτείνουμε να επισκευθείτε τους παρακάτω αξιόλογους χώρους:

Μουσείο Υδροκίνησης

ΤΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΟΚΙΝΗΣΗΣ το οποίο αναφέρεται στην προβιομηχανική τεχνολογία και με κινητήρια δύναμη το νερό έχει ξαναζωντανέψει τις παλιές εγκαταστάσεις ενός αλευρόμυλου, μιας νεροτριβής, ενός μπαρουτόμυλου και ενός βυρσοδεψείου.

Έχει γίνει μια σοβαρή επιστημονική δουλειά με μεγάλη αισθητική και εκπαιδευτική αξία, μοναδική ζωντανή μαρτυρία ενός τρόπου ζωής και επαγγελμάτων που χάθηκαν.

Βιβλιοθήκη & λαογραφικό μουσείο

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ & ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ και τα ανεκτίμητης αξίας ιστορικά χειρόγραφα και έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στην Πλατεία της Δημητσάνας δίπλα στο δημοτικό σχολείο.

Στο ίδιο σημείο δεσπόζει η Μητρόπολη του χωριού, η Αγία Κυριακή, κτίσμα του 1834 που αντικατέστησε το παλιό του 1603.

Μονή Φιλοσόφου

Στην χαράδρα του Λούσιου, από τα παλαιότερα μοναστήρια της Ελλάδος, ιδρύθηκε το 927 από τον γραμματέα του Ιωάννη Φωκά, Ιωάννη Λαμπαρδόπουλο τον ονομαζόμενο Φιλόσοφο. Στη μονή λειτούργησε "η Σχολή της Δημητσάνας" και το κρυφό σχολειό με πρωτεργάτες το Γρηγόριο τον Ε' και τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Σήμερα υπάρχουν δυο μοναστηριακά συγκροτήματα η Παλαιά και η Νέα Μονή. Η Νέα Μονή ιδρύθηκε το 1691 σε απόσταση 400 μέτρων από την Παλαιά μαζί με αρκετά κελιά. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι βυζαντινές τοιχογραφίες.

Μονή Αιμυαλών

Τέσσερα χιλιόμετρα μετά το μουσείο υδροκίνησης βρίσκεται η Μονή Αιμυαλών, κτισμένη το 1600 σε εντυπωσιακό τοπίο, σφηνωμένη σε ένα βράχο. Κατά την Τουρκοκρατία κατόρθωσε να αποτελέσει "εξαίρετον πνευματικό κέντρο, προσκύνημα των Χριστιανών της περιοχής, ιδίως της Δημητσάνας και του Ζυγοβιστίου" και να βοηθήσει σημαντικά τους αγωνιζόμενους Έλληνες κατά την επανάσταση του 1821 με τρόφιμα, χρήματα κ.α.

Μονή Προδρόμου (Στεμνίτσα)

Από την απέναντι πλευρά της χαράδρας του Λούσιου 200μ. από την όχθη κτίστηκε το 1167 η Μονή του Τιμίου Προδρόμου. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας γνώρισε μεγάλη ακμή, δεχόταν πολλές αφιερώσεις και δωρεές έχοντας έτσι τη δυνατότητα να επιτελεί μεγάλο φιλανθρωπικό έργο. Επίσης υπήρξε ορμητήριο του Θ. Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα, νοσοκομείο για τους τραυματίες και κέντρο ανεφοδιασμού των πολιορκητών της Τρίπολης. Η χαράδρα του Λούσιου αποτελούσε τόπο ασκήσεως Ορθόδοξων μοναχών.